Damer i Blues 20 års-jubileum

10.03.2023 21:00 Damer i Blues Herr Nilsen

 

Fredag 10. mars kommer Rita Engedalen og Margit Bakken tilbake til Østkanten Bluesklubb for å markere & feire den internasjonale kvinnedagen med sin musikalske hyllest til de kvinnelige bluesforkjemperne!

Damer i Blues 20 års-jubileum
Damer i Blues, Rita Engedalen og Margit Bakken

Konsertstart kl. 21.00.

Billetter til konserten kjøpes her: https://ostkanten.ticketco.events/no/nb/e/damer_i_blues_20aars_jubileum

-      2023 blir et stort år for Damer i Blues!

Musikerne Rita Engedalen og Margit Bakken kan i år feire 20-års samarbeid med musikalske hyldester til viktige kvinner i bluesens historie.

 -     Damer i Blues slipper ny singel på kvinnedagen 8. mars!

Fredag 10.mars kommer musikerne Margit Bakken og Rita Engedalen som kan i år feire 20-års samarbeid med musikalske hyllester til noen av de viktige kvinner i bluesens historie. 

Med seg som gjester har de Thea Paulsrud kjent fra Soft City og Toini Knudtsen fra Toini & The Tomcats. 

De kvinnelige bluespionérene må ikke glemmes - historiene og stemmene deres er for sterke til det.

Det er ingen tilfeldighet at Margit og Rita slipper sin nye singel «Let The Freedom Come» på den internasjonale kvinnedagen 8. mars i år. En ny egenskrevet låt som er en hyllest, til kvinner i bluesens historie. En åpen akustisk låt med et følelsesladet utrykk og en suggererende rytme. Singelen er spilt inn i Juke Joint studio på Notodden sammen med gitarist Morten Omlid som har som har spilt sammen med Damer i Blues i 20 år.

Jubileumsåret vil bli markert med flere konserter, utstilling og ny musikk gjennom året!

Utstillingen Kvinner i Kamp som Damer i blues produserte til fjorårets LO-kongress, vil bli vist for første gang offentlig under Notodden Bluesfestival sitt 35- års jubileum i august i 2023.

Rita Engedalen og Margit Bakken har gitt ut kritikerroste og prisvinnende album under egne navn, og i 2012 kom duoen ut med sitt første album i sammen.

Albumet Broken Soul Blues høstet mange gode omtaler både i Norge og utlandet.

Nå kommer det endelig nye innspillinger med Rita og Margit, noe som har vært etterlengtet i mange år!

Women in Blues, er Rita Engedalen og Margit Bakken, to vokalister og gitarister som har markert seg med sin sterke fortolkning av den opprinnelige bluestradisjonen. Ikke minst bidrar de på denne plata, slik deres mentor, Kristin Berglund, også gjorde det, til å fortelle at bluesmusikken har sin egen rekke av musikalske "feminister", sterke kvinner i et mannsdominert miljø. Rita Engedalen med sin rå formidling og Margit Bakken med sin mykere tilnærming er begge fjernt fra føleri og tull, de lar musikken strømme gjennom seg og kommer ut igjen fylt med deres egne erfaringer og deres egen feeling for det forløsende frihetsbudskapet i musikken, 

Dagbladet, Fredrik Wandrup anmeldelse, Broken Soul Blues 2012.

Gjennom 20 år har det blitt mange konserter og samarbeidsprosjekter med både norske og utenlandske kvinnelige musikere.

Rita og Margit ble kjent da Kristin Berglund inviterte med seg gjester til sitt musikalske prosjekt «Bluesens Tøffe Damer» i 2003. Hun ble for Damer i Blues en viktig inspirator og venn.

Allerede flere år før Rita og Margit kom sammen, reiste Engedalen rundt med en forestilling om livet og musikken til Janis Joplin, kalt «La Hippiedronningen Leve Videre». Samt musikkprosjekter som omhandlet flere av kvinnene i blueshistorien sammen med sin faste musiker Morten Omlid på skoler og festivaler.

På sitt nye kritikerroste album, Sun Will Come skrev hun en hyllest, Colors in Rain, til Billie Holiday.

Rita har skrevet den nye singelen «Let The Freedom Come»

Det er Ritas syvende album i solokarrieren, og hun spilles nå på radiokanaler i både Europa og USA. Engedalen var den første kvinne i Norge som kunne ta med seg Spellemannsprisen i blues hjem i 2006!

«De hadde varierte tekster som blant annet belyste urett, rasisme politiske utfordringer og deres kamp mot urettferdighet. Sterke stemmer som vi verdsetter høyt, og som vi mener er viktig å løfte frem. 

De «tidlige», tøffe og selvstendige blueskvinnene må aldri glemmes! De var, og de er, fortsatt store forbilder for oss og mange andre», sier Margit Bakken og Rita Engedalen. 

Crazy Blues med Mamie Smith var den første blues-innspilling med vokal som ble spilt inn av en afroamerikansk kvinne i 1920. Innspillingen ble en umiddelbar suksess som åpnet opp et helt nytt marked for afroamerikansk populærmusikk og «race records»-markedet, og sørget for at blues-sjangeren ble utrolig populær på 20-tallet. Suksessen med «Crazy Blues» åpnet også opp platemarkedet for en mengde afroamerikanske kvinnelige sangere, inkludert stjerner som Gertrude «Ma» Rainey og Bessie Smith.

 «De kvinnelige bluesartistene på 1920-30-tallet hadde tekster som ga en variert og realistisk beskrivelse av samfunnet de levde i. Friheten til å elske den man vil var også noe flere av artistene skildret i sine tekster.»

Gertrude «Ma» Rainey 

Før hun debuterte som plateartist i 1923 var hun allerede en kjent veteran på den omreisende vaudeville-scenen i sørstatene. Hennes røffe sørstatsutrykk og ærlige tekster gjorde henne helt unik, og Ma Rainey ble kalt «The Mother of the Blues».

Hun var en av bluesartistene på 20 tallet som var åpen og ærlig om sin kjærlighet til kvinner.

Dette bekreftet hun for allmenheten med låten «Prove It On Me Blues» fra 1928.

Flere av tekstene de skrev, belyste viktige temaer som fortsatt i dag er samfunnsaktuelle!

Damer i Blues har uten tvil fått en sterk posisjon i bluesmiljøet, og i tillegg til en rekke konserter her hjemme har duoen besøkt festivaler i både Sverige, Finland, Sveits, Italia, Tyskland og USA.

I sine konserter fremfører de et knippe av sine egne låter, samt ukjente og kjente låter fra noen av damene som har markert seg sterkt innenfor blues, folk, soul,  rock, gospel og hillcountryblues.

De har spilt i Clarksdale som er en viktig blueshistorisk by, beliggende i bluesområdet "The Mississippi Delta". Her opptrådte de på den legendariske festivalen «Sunflower River Blues & Gospel Festival», hvor de fikk en svært varm mottagelse med sitt musikalske prosjekt.

Med stolthet kan vi også fortelle at Rita Engedalen har mottatt mange «høyt hengende» priser for sitt musikalske arbeid og sine musikalske prestasjoner gjennom årene!

Under Notodden Bluesfestival i 2016, fikk hun en velfortjent en stjerne lagt ned på Notodden’s egen «Blues Walk Of Fame».

•   Spellemannspris i klassen for BLUES i 2006, for sitt album «Heaven ain’t ready for me yet»

•   Bluesprisen på Notodden Bluesfestival (2010)

•   Rolf Gammleng prisen (2010)

•   Kongsberg By sin Fortjenestemedalje (2011)

•   Buskeruds Fylkeskunstnerpris (2012)

•   Vinner av European Blues Challenge (2012)

•   Innlemmet i Notodden’s «Blues Walk of Fame» (2016)

 

Thea Paulsrud:
Oslo-baserte soulvokalist Thea Paulsrud (f.1996) har en ekstraordinær evne til å fange publikums hjerter. Med blues i blodet fra ung alder, formidler Thea ærlige tekster og sjelfulle melodier, som synliggjør en gammel sjel i et ungt menneske. Thea har vært å finne på scener rundt om på Østlandet siden hun var liten - med egne prosjekter, solo eller innleid som solist i prosjektband. De siste årene har hun vært særlig aktiv med sitt selvtitulerte band (debut EP’en Safe Haven, 2021), og bluesbandet Soft City, som debuterte med albumet Settle for the Moon i 2022 (Kirkelige Kulturverksted). Bandet turnerte Norge samme år under tittelen “Norsk Union Blues Band”, og skal i 2023 representere Norge under International Blues Challenge i Memphis, USA, og European Blues Challenge i Polen.

Thea er utdannet musikkviter med bachelor fra NTNU, Trondheim og master fra Universitetet i Oslo. Her fikk hun godt rom til å utvikle sin vokal, i tillegg til å fokusere på komposisjon- og arrangeringsfag, samspill, improvisasjon og bransjekunnskap. Gjennom utdannelsen har hun opparbeidet seg vide tekniske ferdigheter, og kan derfor gjøre et bredt utvalg av musikalske sjangre. Blant lærerne til Thea finner vi Tracee Meyn, Frida Ånnevik og Tone Åse. I tillegg har hun funnet mye inspirasjon

hos gamle klassikere hos Aretha Franklin, Janis Joplin, Eva Cassidy og Billie Holiday.

 

Toini Knudtsen:

Toini vokste opp i et hjem der klassisk rock’n’roll, blues, country og rockabilly fylte stua i Kristiansund med lyd, og hun sang nærmest før hun snakket. Gitaren hun lånte av mamma som 12-åring ble raskt byttet ut med en halvakustisk gitar med amp året etter, da hun startet sitt første band, som stort sett besto av jenter. Det tok ikke lang tid før egne komposisjoner ble kilt inn mellom Chuck Berry-låtene, og etter hvert flyttet Toini til Oslo, der hun startet Toini & the Tomcats, som siden har vært hennes hovedprosjekt. Seks album, flere turneer i Europa og USA samt mange andre prosjekter innen vintage-musikk senere stiller Toini opp sammen med Damer i Blues live på kvinnedagen 2023 med låtene til et par artister hun har et varmt forhold til innen rockabilly og blues, samt eget materiale.