Janiva Magness

04.09.2011 21:00 Herr Nilsen

Janiva Magness

“Number one female blues artist in the USA” - Janiva Magness

Billetter kr 250,- / medlemmer kr 200,- kjøpes i døra eller på Billettservice. Link nederst på siden.

I 2006 og 2007 ble hun vinner av Blues Music Awards for beste kvinnelige bluesartist. I 2008 ble hun nominert i BB King Entertainer of the Year og samme år ble hun en del av Bruce Iglauers stab i Alligator Records. Det høres dermed ut som hun har levd i suksess hele livet. Men slik er ikke historien om Janiva Magness. Hun har nemlig kjent bluesen inne i seg, mer enn noen andre. Bak den vellykkede fasaden og den rå opptredenen befinner det seg store arr. Mentale arr. Janiva ble født like utenfor The Motor City – Detroit, John Lee Hookers hjemsted. Barneårene ble svært tøffe for den unge jenta. Begge foreldrene var alkoholikere, og da Janiva var 13 år, begikk moren selvmord. Som 14-åring rømte hun hjemmefra til Berkley i California der hun ble uteligger i lang tid. Hun prøvde å begå selvmord flere ganger, og havnet på psykiatriske sykehus, inklusivt et for mentalt tilbakestående jenter. Janiva Magness bodde i 12 forskjellige fosterhjem i Minnesota i løpet av et par år. I Minnesota begynte Janiva å henge rundt på de forskjellige bluesbarene, og et vendepunkt var da hun hørte Otis Rush for første gang. Det ble en musikalsk oppvåkning for henne.

Da Janiva var 16 begikk hennes far selvmord samtidig som hun selv ble gravid. Så møtte hun Carrie, en skilt kvinne med fem barn, og enden ble at Carrie ble en ny fostermor for Janiva.

- Dette reddet livet mitt! Og sammen med musikkinteressen jobbet jeg meg framover rent mentalt. De mørke skyene og demonene forsvant, forteller Janiva.

I dag er Janiva både mor og bestemor i andre halvdel av 50-årene ,og spiller 200 kvelder i året. Hennes siste plate heter ”The Devil is an Angel Too”, og finner på Alligator Records. Hun har sunget og spilt på de store festivalene i USA, og hun har sunget for de amerikanske styrkene i Irak. Men uansett hvor populær Janiva er blitt, har hun stor omsorg og interesse for fosterbarn, og er forsidebilde på National Foster Care Month i mai hvert eneste år. Janiva Magness har aldri glemt sine brutale opplevelser som barn og ungdom. Selv om solen skinner på henne nå, er dette med barn og spesielt fosterbarns kår noe som opptar henne døgnet rundt. Derfor er det ei dame som har levd bluesen mer enn andre vi møter på Blues In Hell i september. Her er det funky blues, country blues og Chicago-blues i en smeltedigel. Men mest av alt er det Janiva.

Ett eneste tips – ikke gå glipp av denne ene gangen Janiva besøker Østkanten Bluesklubb på Herr Nilsen, det vil du angre.