Norsk Blues Union Jubileumsshow

06.12.2012 19:00 Victoria Jazzscene

Norsk Blues Union og Bluesnews fyller 15 år.


Knut Reiersrud, Hungry John, Bjørn Berge, Vidar Busk, Rita Engedalen, Stina Stenerud, Heidi Solheim, Dr. Bekken, Jostein Forsberg, Adam Douglas, JT Lauritsen, Trond Ytterbø, Jolly Jumper & Big Mo, Kurt Slevigen og Billy T Band. Når hadde publikum sist anledning til å oppleve alle disse artistene på én og samme scene? Disse og mange flere medvirker under Norsk Blues Unions jubileumsshow på Victoria Jazzscene i Oslo (Karl Johan) torsdag 6. desember.

Norge opplevde på 80- tallet en fornyet interesse for bluesmusikk. Medvirkende årsaker til dette var blant annet suksessen rundt Blues Brothers-filmen og artister som Gary Moore og Stevie Ray Vaughan – bluesrockens "nye" Jimi Hendrix. En ny bluesboom var på gang, men det skulle gå mange år før det ble til en folkebevegelse her til lands.

Den fremste pådriveren for bluesinteressen i Norge var Notodden Bluesfestival, som ble startet i beskjeden målestokk i 1988. I løpet av de kommende årene fant stadig flere veien til bluesfesten i Telemarksbyen, og folk tok med seg interessen og entusiasmen hjem.

Utover 90-tallet dukket det opp en rekke bluesklubber og mindre festivaler over hele landet. Bluesinteressen var raskt stigende rundt om i landet. Ildsjelene begynte å møtes. Hovedstaden fikk konsertstedet Cruise Cafe, bluesinteresserte i Oslo fikk sine egne møteplasser, og på midten av 90-tallet gjenoppsto Oslo Bluesklubb. En voksende underskog av nye bluestalenter fikk stadig flere scener å spille på.

Arne Aure i Aalesund Blues Club sendte i 1996 et formelt brev til bluesmiljøet på Notodden med forslag om å organisere klubbene. På vegne av Notodden Bluesklubb utarbeidet Jostein Forsberg deretter et innspill til Norsk Rockforbund (NRF) sitt landsmøte samme året, siden de fleste klubbene allerede var innmeldt i NRF. Snøballen begynte virkelig å rulle. April 1997 kom representanter fra 23 norske bluesklubber sammen på Smuget i Oslo og stiftet Norsk Blues Union, da som en underavdeling til NRF. Det samme året ble også Bluesnews etablert som et organ for Norsk Blues Union, og det første bladet kom ut i september 1997.

I dag er Norsk Blues Union godt etablert med rundt 60 medlemsklubber. Unionen er nå en frittstående organisasjon med egen økonomi, eget styre og leder i lønnet stilling. Det har i 15 år vært stor aktivitet rundt om på landets klubber, og blues har etter hvert blitt en av de mest spilte stilartene på norske scener. Fra tidligere å omfatte bare en håndfull rendyrkede bluesfestivaler, har Norge i 2012 et tredvetalls festivaler viet sjangeren!

Kort oppsummert: Norsk Blues Union har hatt en nasjonal nøkkelrolle i arbeidet med å fremme bluesmusikk de siste 15 årene, og det finner vi grunn til å feire! Den 6. desember markeres jubileet med et stort show på Victoria Jazzscene, hvor nesten alle de største norske bluesprofilene fra perioden kan oppleves fra scenen. Kveldens vert er Robert Sætervik.


Vi ses på Karl Johan 6. desember!

BILLETTER PÅ BILLETTSERVICE